Reprezentantul Asociației Elevilor din Constanța, Andrei Eduard Burghelea, a declarat jurnaliștilor, după depunerea acțiunii la instanță, că elevii nu doresc decât să le fie respectate drepturile, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„În primul rând, solicităm Consiliului Local să ofere burse sociale, burse de merit, burse de performanță și burse de studiu elevilor din municipiul Constanța, așa cum prevede Legea Educației, articolul 84. Consiliul Local Constanța consideră că aceste burse nu trebuie oferite obligatoriu elevilor, iar noi prin această chemare în judecată vrem să obligăm Consiliul Local să ofere burse elevilor. Nu s-au oferit niciodată până acum burse elevilor din Constanța și considerăm că ar trebui ca Consiliul Local să respecte legea întocmai. Nu cerem nimic în plus decât să se respecte un drept al nostru”, a declarat Andrei Eduard Burghelea.
Reprezentanții Asociației Elevilor susțin că vor beneficia de burse de performanță olimpicii naționali și internaționali, bursele de merit vor fi acordate elevilor cu media generală peste 8,50 și nota 10 la purtare, bursele de merit vor reveni elevilor care provin din familii defavorizate și au medii peste 7, iar burse sociale vor primi elevii cu o situația materială precară.
„Din calculele noastre vor fi undeva la 100-200 de burse de performanță, 7.000 de burse de merit, 1.000-2.000 de burse de studiu și burse sociale în funcție de anchetele pe care le va face Primăria. Am dori ca bursa de performanță să fie în cuantum de 300 de lei pe lună, bursa de merit – 150 de lei pe lună, cea de studiu – 150 de lei pe lună, iar cea socială de 100 de lei pe lună. Ne-am orientat după cuantumul burselor din alte localități. Avem un caz concret, în Sectorul 4 al Capitalei o bursa de performanță este 500 de lei, cea de merit este 350 de lei, de studiu – 300 de lei, iar cea socială tot 300 de lei. Burse de peste 100 de lei sunt și în Cluj, Timișoara și alte sectoare din București”, declara președintele Asociației Elevilor Constanța, Alexandru Manda, în urmă cu o lună.
Andrei Eduard Burghelea a mai declarat, marți, că la Curtea de Apel Constanța a fost depusă o chemare în judecată a Ministerului Educației Naționale, pentru a deconta integral naveta elevilor.
„A doua cerere de chemare în judecată este adresată Ministerului Educației Naționale. Prin aceasta solicităm ministerului să emită un ordin prin care să deconteze integral naveta elevilor. Până în 2013 se deconta integral naveta elevilor la nivel național, iar atunci printr-o ordonanță de guvern, OUG 29/2013, plafonează această decontare a navetei la 26 lei pe trei kilometri plus doi lei pentru fiecare kilometru suplimentar. Considerăm că este neconstituțională această Ordonanță de Guvern, acel articol, și atașat chemării în judecată avem și o excepție de neconstituționalitate, o sesizare către Curtea Constituțională”, a precizat Andrei Eduard Burghelea.
Reprezentanții Asociației Elevilor susțin că, în urma acestei măsuri, s-au înregistrat cazuri semnificative de abandon școlar în rândul elevilor din mediul rural, principala cauză fiind lipsa banilor de navetă, în România abandonul școlar fiind de peste 17 la sută, peste media europeană care se află la 12,7 la sută.
În urmă cu câteva luni, reprezentanții AEC criticau o decizie a Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport din Senat, care a acordat aviz negativ cererii de a elimina plafonarea sumei acordate elevilor navetiști pentru a-și deconta transportul către și de la unitatea de învățământ.
Totodată, în luna iunie, conducerea Asociației Elevilor din Constanța solicita Primăriei acordarea de burse pentru elevii cu rezultate bune la învățătură și pentru cei care provin din familii defavorizate, precizând că a fost depus deja un proiect în acest sens.